Een meterkast is super belangrijk in een woning. Ook daarom heeft een meterkast een zogenaamde hoofdzekering. De hoofdzekering zorgt ervoor er veiligheid blijft op het moment dat er stroom jouw woning binnen komt. Je kan een hoofdzekering dus ook wel zien als een extra deur waar stroom langs moet. In dit artikel lees je alles over een hoofdzekering en hoe je als elektricien te werk moet gaan met een hoofdzekering. Ben jij nog op zoek naar een elektricien in Breda? Dan staat Aalberse Elektrotechniek voor je klaar!
Wat doet een hoofdzekering precies?
De hoofdzekering staat aangesloten op de meterkast. Het is een heel belangrijk onderdeel. Op het moment dat er stroom de woning binnenkomt, zal de hoofdzekering het stroom dat binnen komt controleren. Zij controleren over de stroom zijn aansluitwaarde niet overschrijdt. Het stroom springt er dan ook af en dan schakelt de hoofdzekering ook uit. Het is ook maar goed dat dit gebeurd. Zo voorkom je dat er veel te hoge stroom binnenkomt en dus kortsluiting kan ontstaan. Niemand wilt kortsluiting. In het ergste geval kan er namelijk een woningbrand ontstaan. Het is daarom zo belangrijk om een hoofdzekering te hebben op je meterkast.
Hoeveel hoofdzekering in de meterkast?
Een woning wordt normaal gesproken voorzien van één tot drie hoofdverzekering. Een standaard hoofdzekering heeft een aansluitwaarde van 25A. Tegenwoordig is het normaal om een hogere aansluitwaarde te nemen. Dit omdat de meeste huizen geen gasaansluiting meer hebben net zoals vroeger. Dit komt voornamelijk voor bij nieuwbouwhuizen. Dit ook omdat voor een elektrisch kookstel ook meer vermogen noodzakelijk is. Er moet dan ook meer stroom binnen komen. Het is dan vervelend als jouw hoofdzekering er dan steeds uitspringt, terwijl je meer stroom nodig hebt. De aansluitwaarde van een hoofdzekering kan hierbij oplopen tot zo’n 63 A en maximaal 80 A. 80 A is alleen niet aan te raden. In een bedrijfspand is het wel handig om een aansluitwaarde te nemen met een hogere frequentie. Dit omdat zij veel apparaten gebruiken die stroom nodig hebben. Het is ook niet gek om meerder hoofdzekering te nemen.