Met wat bloem, olijfolie, water en gist bakten ze vroeger al krokante platbroden op stenen. In de achttiende eeuw ontdekten Napolitanen een toevoeging aan deze krokante platbroden die ze een stuk smaakvoller maakte. Namelijk tomaat. Op deze manier ontstond in Italië de klassieke pizza zoals wij die nu ook kennen. Dit is een feitje over pizza en in dit artikel vind je er nog meer!
Pizza is ontstaan als streetfood
Pizza was vroeger echt iets wat vooral door arme mensen werd gegeten. Het vult goed en het was helemaal niet zo duur. Dit is nu niet meer het geval en er zijn nu ook leuke pizza restaurants zoals Woodstone Pizza. Ook was pizza makkelijk te eten zonder bestek en bord doordat je de krokante korst makkelijk vast kan houden.
Pizza komt uit Napels
In de achttiende eeuw liepen straatventers met dozen vol pizza’s door de straten van de stad Napels. In de achterbuurten van deze havenstad was het nooit lang wachten op hongerige arbeiders, reizigers en verschoppelingen. Het was in die tijd dat Napolitaanse bakkers bekendheid verwierven met hét gerecht dat uitgroeide tot het populairste ter wereld: de pizza.
Pizza als ontbijt
Tegen een pizza als ontbijt bij een kater kan geen paracetamol volstaan. Meestal smaakt de pizza van de vorige dag ook nog eens beter dan wanneer je hem op de dag zelf eet. Veel Amerikanen zijn het er hiermee eens en vinden pizza dus een prima ontbijt.
Elk land heeft zijn eigen voorkeuren
Door lokale gerechten en verschillende culturen, verschillen de favoriete pizza toppings per land. Zo doen veel Japanners paling op hun pizza en houden Amerikanen van pizza’s met pepperoni. Ook in Duitsland geven ze een heel eigen draai aan de pizza, hier heten het flammkuchen en deze zijn belegd met creme fraiche, spekjes en uienringen. Officieel zijn flammkuchen geen echte pizza’s, maar ze hebben er wel veel weg van.