Als je in een gebied woont met hard water zul je dat waarschijnlijk wel weten. Je hebt dan namelijk vaak last van kalkaanslag. En dat betekent dat je bepaalde huishoudelijke apparaten regelmatig schoon moet maken. In bepaalde gevallen kan het er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld je wasmachine minder lang meegaat, omdat de kalkaanslag bepaalde onderdelen heeft aangetast. Kun je daar iets tegen doen? Je leest het hier.
Wat is hard water precies?
Hoe hard het water is, wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid calcium en magnesiumzouten dat in het leidingwater zit. Hoe meer hiervan aanwezig is, hoe groter de kans dat er kalkvorming is als je het water gebruikt. Dit kan zijn in de waterkoker, waar de kalkafzetting op het verwarmingselement komt te zitten. Maar je ziet het ook bijvoorbeeld in de douchekop als de gaatjes waar het water doorheen moet komen, dichtgeslibd zijn. De meeste ideale hardheid van ons kraanwater ligt op 4 Dh (Duitse hardheidsgraad). In een aantal provincies en gemeentes ligt dit getal veel hoger. Dan moet je denken aan 6 tot 10 Dh. Woon je in Friesland of Flevoland dan zul je geen last hebben van hard water. Inwoners van Zuid-Holland en de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg hebben hier wel mee te maken.
Wat kun je doen aan de kalkvorming?
Op zich is het niet schadelijk als je kalkhoudend water drinkt. De huishoudelijke apparaten kunnen er, zoals gezegd, minder goed tegen. Het is dan ook verstandig om deze apparaten regelmatig te ontkalken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met azijn. En voor de onzichtbare kalkafzetting in wasmachines en vaatwassers zijn ook allerlei producten op de markt om dit weer te verwijderen. Maar waarom zou je niet, in plaats van achteraf de kalk weg te halen, al direct het kalk uit je kraanwater halen? Met Waterontharder24 filter je de kalk direct bij het gebruik al uit je water. En dat betekent dat kalk geen kans krijgt om zich te vormen. Zodra je de kraan openzet wordt het water gefilterd en stroomt er dus zacht water door de leiding. Je bent daardoor niet alleen van de kalkaanslag af, je sanitair blijft ook langer schoon zonder kalkaanslag. Bovendien is het een feit dat zachter water beter is voor je huid. Genoeg redenen dus om het harde water bij de bron aan te pakken met een waterontharder.