Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Je kan er voor kiezen om een uitwisseling naar het buitenland te doen. Een uitwisseling naar het buitenland is de snelste manier om je kennis van een vreemde taal en cultuur te vergroten. Je woont tijdens een uitwisseling dus ook in een ander land, je volgt school, leert een nieuwe taal en cultuur en je maakt nieuwe vrienden. Klinkt als muziek in de oren, maar hoe pak je een uitwisseling naar het buitenland aan? We gaan je daar in dit artikel mee helpen.
Goed oriënteren
De eerste stap is om goed te oriënteren. Als je interesse hebt in een uitwisseling is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van wat een uitwisseling inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Je kan bijvoorbeeld bij Youth For Understanding jezelf inschrijven voor een informatiebijeenkomst of een persoonlijk adviesgesprek. Bedenk ook waar je naartoe wilt gaan voor je uitwisseling en doe onderzoek naar de plek waar je naartoe wilt.
Jezelf inschrijven
Als je er echt zeker over bent dat je op uitwisseling wilt, is het tijd om jezelf in te schrijven bij een organisatie. Denk dan bijvoorbeeld aan Youth For Understanding. Na je inschrijving kan je op intakegesprek zodat de organisatie je beter leert kennen. Ook worden al jouw wensen en persoonlijke voorkeuren in detail besproken. Dit wordt allemaal gedaan zodat ze voor jou de beste uitwisseling kunnen regelen en om zo’n perfect mogelijke match te vinden.
Het verblijf
Het is daarnaast erg belangrijk dat je een verblijf hebt tijdens je uitwisseling. Als je aanvraag voor de uitwisseling goedgekeurd is door de organisatie waar je bent ingeschreven, wordt de zoektocht naar een gastgezin en gastschool die bij jou past gestart. Als er een gastschool en gastgezin voor je gevonden zijn wordt er direct opgenomen. Je ontvangt ook direct de contactgegevens van het gastgezin zodat jullie elkaar alvast wat beter kunnen leren kennen.
De uitwisselingen
Je krijgt in jouw gastland een lokale begeleider die jou ondersteunt en begeleidt. Er vinden ook verschillende bijeenkomsten plaats die worden georganiseerd door de door jou gekozen organisatie. Er is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan optionele trips. Gedurende jouw uitwisseling is er een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is.